Rutte en Kaag hebben de landbouwsector opgescheept met Staghouwer. Staghouwer. Henk. Van hem wist je meteen al dat het een lichtgewicht was. Staan er boze, protesterende boeren voor je deur, dan bied je ze een bakje koffie aan en ga je het gesprek aan. Als je een beetje empathie in je donder hebt, doe je dat gewoon als

Jelle Feenstra

landbouwgedeputeerde van Groningen. Maar nee, hij hield de deur voor de boeren potdicht. Zo dicht, dat ze hem zelf maar open maakten. Zo kwam het dat de boeren in Groningen werden neergezet als extremistische boeren. Raar hè? Niet gehoord in het stikstofdossier. Niet gehoord in dossier aardbevingsschade. En niet gehoord toen er in Groningen 600 hectare landbouwgrond werd opgeofferd voor de Eemshaven.

Nu is Staghouwer gepromoveerd tot landbouwminister. Los van zorgen over derogatieverlenging, hoorden we maandenlang nauwelijks iets van hem. Tot 25 mei. Toen sprak hij de legendarische woorden dat de huidige voedselcrisis Nederland aan het denken moet zetten over het eetpatroon. ‘We moeten met z’n allen vooral minder vlees en zuivel consumeren.’ De ChristenUnie-minister gaf in een toelichting aan dat hij niet de illusie heeft dat er na zijn oproep meteen tientallen procenten minder aan vlees en zuivel over de toonbank gaan. Wel hoopt hij daar de komende tijd een aanzet voor te geven. ‘Een deel van de oplossing zit in de transitie van dierlijk naar plantaardig voedsel.’

Verdorie. En dan druk ik het nog heel erg netjes uit. Je bent veehouder en het zal je minister maar zijn. Hij, die in Brussel de derogatie moet verdedigen. Hij, die richting moet geven aan je toekomst als melkveehouder in Nederland. Hij, waarvan je hoopt dat hij je als jonge boer inspireert tot een mooie nieuwe toekomst. Wat mag je van zo’n man nog verwachten? Als er onder zijn uitspraak ook maar enigszins een inspirerende visie lag, kon ik er nog in meegaan ook. Kom maar op met die nieuwe toekomst dan. Leg uit waarom plantaardige productie voortaan het summum is en dierlijke productie slecht is. Ik lees nergens een goede onderbouwing van zijn statement.

Zou je als kersvers minister van Landbouw misschien niet beter kunnen beginnen met iets van: ‘Probeer te zoeken naar een eetpatroon dat je voetafdruk op deze aarde zo weinig mogelijk belast?’ Het klink zo veel vriendelijker. En vooral: het blijft ook zo veel dichter bij de waarheid: dat volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten een meer uitgebalanceerde combi tussen plantaardig en dierlijk het beste antwoord is op alle ingewikkelde vraagstukken van deze tijd. Zo ver denkt deze minister blijkbaar niet. Hij heeft zich met zijn oliedomme uitspraak onmogelijk gemaakt op welke boerenvergadering dan ook. Daarnaast onderstreept hij met dikke pen de denkrichting van de regering: boeren laten verzuipen in een juridisch moeras om ruimte te maken voor de verdere vorming van een Hongkong aan de Noordzee. Je zou bijna gaan denken dat Staghouwer als marionet op landbouw is neergezet.

Vorig artikelHollands weiderund loopt promotie naar eredivisie mis
Volgend artikelVerslag uit boerenprotestbus: ‘Niets doen is geen optie’