De glorieuze overwinning van Caroline voelt zo verschrikkelijk goed dat het bijna pijn doet. Vooral ook voor de boeren, die de afgelopen jaren zo veel shit over zich heen krijgen en zo vaak werden weggezet als milieucriminelen, moet het zo voelen. Dat kan bijna niet anders.

De massale steun van praktisch heel Nederland voor een politiek van normaal doen, oog voor de menselijke maat, nuchter nadenken over onderwerpen en vandaaruit proberen het voor iedereen zo goed mogelijk proberen te doen, voelt na jaren van kil en koud modellenbeleid uit Den Haag als een warm bad, als thuiskomen. Eindelijk weer iemand in de politiek die snapt wat de gemiddelde burger in Nederland bezig houdt en dat probeert te vertalen in beleid dat iedereen begrijpt en kan volgen.

De menselijke maat is terug en dat en niks anders is de reden dat de BoerBurgerBeweging (BBB) vriend en vijand verraste met de verkiezingsuitslag die voorligt. Zelfs in de Randstad stemden buitengewoon veel mensen op Caroline. Het onderstreept dat het niet alleen gaat om een kloof tussen stad en platteland, maar ook om een gapende kloof tussen de gewone burger en de uitermate elitair opererende regenten in Den Haag en Brussel. De speciale klimaatcommissie die enkele dagen voor de verkiezingen adviseerde om de veestapel nog verder te decimeren en vooral een hoge belasting op vlees en zuivel te zetten, was de lont in het kruitvat. Het droeg mede bij aan de historische overwinning van de BBB.

Haar charisma, de warmte en de gezonde dosis zelfspot van Caroline, deden de rest. Bijna heel Nederland kleurt groen op de uitslagenkaartjes van de verkiezingen, het groen van de BoerBurgerBeweging. En dat voelt goed. Zo veel beter dan de kunstmatige schijnnatuur van D66, de politieke partij die onder wijlen Hans van Mierlo nog een club van wijs denkende mensen was, maar tegenwoordig met radicale politici als Tjeerd de Groot totaal is losgeslagen van de werkelijkheid. Een partij ook die met dédain lijkt neer te kijken op het gewone volk en van Nederland het liefst één grote stad maakt. Dat laatste mag natuurlijk. Maar zeg dat dan gewoon, in plaats van er met oneigenlijke argumenten als ‘we moeten meer natuur hebben’ er naar toe te werken.

De kiezer is volledig klaar met het draaien, liegen en bedriegen van deze regering. Een club van elkaar krampachtig vasthoudend politici die de gewone man en de gewone vrouw zienderogen uit het oog verloor en op basis van papieren werkelijkheden en dubbele agenda’s haar zin probeert door te drukken. Zodanig dat diverse individuele burgers en onschuldige ondernemers inmiddels al stikten in de busladingen papier van de bureaucratie. De massale opkomst van de kiezer om dit verachtelijke gedrag een stevig halt toe te roepen, is een grote overwinning voor de democratie, het hoogste goed dat we hebben in Nederland.

Rutte en co rest maar één ding: zo snel mogelijk opstappen. Dat de man desondanks nog steeds meent gewoon door te kunnen regeren en minister Van der Wal lachend roept dat het ingezette stikstofbeleid toch gewoon onontkoombaar is, onderstreept hoe ver ze in Den Haag van het padje zijn. Cynisch proostte een teleurgestelde opiniemaker Sander Schimmelpenninck met een glaasje Roundup op de verkiezingsuitslag. Ik doe hetzelfde, maar dan uitermate opgetogen, met een glas volle melk.

Vorig artikelAgro goed voor 14% werk in Noord-Nederland
Volgend artikelA-ware gaat toch betalen voor koolstofcertificaten