Planbureaus, hoogleraren, landschapsarchitecten, ze zijn er uit: weg met de boeren! Dit is wellicht een iets te gemakkelijke conclusie, want ik had net als mijn collega’s wel iets beters te doen dan me door een 107 pagina’s dik rapport te worstelen.

Duidelijk is dat er sprake is van een scheiding: er zijn mensen die daadwerkelijk iets maken. En er is een steeds grotere groep van mensen die zich bezig houdt met het praten daarover. Misschien zou het goed zijn dat de plannenmakers zich realiseren dat ze ook in een huis wonen. Daar had ook een boom of ander groen kunnen staan. En voor dat ze in de auto stappen naar hun ‘o zo belangrijke werk’, hoop ik dat ze zich realiseren dat de ecologische footprint van de A1 hoger is dan van een vooroorlogs karrespoor.

Bah, wat een wereld

Bah, wat een wereld! Oké we zijn hem gezamenlijk aan het verpesten. Zullen we het ook samen oplossen dan? Ja, het boeren kan anders, maar we hebben het zo geleerd en door een oerwoud van regelgeving worden we steeds een kant op gedrukt. En als je besluit om het anders te doen, loop je weer vast in financieringen en afzetproblemen. Ook is ons land nu eenmaal heel belachelijk ingedeeld: links natuur en rechts boeren. Geen ruimte meer voor de groenere middenweg. En waar begint het nu net heel interessant te worden? Juist, aan de rand waar beiden samenkomen.

Laten we wat meer gaan boeren zoals de natuur het bedoeld heeft. Het managen van de fotosynthese, dat is eigenlijk waar het hele boerenbestaan – ieders bestaan eigenlijk – om draait. Het totale, integrale biologisch proces. Het is niet het vee dat vervuilt, maar wat je er instopt. Is de energie waarmee je je vee voedt afkomstig van de zon van nu? Of is het de energie door bladgroen vastgelegd uit een ver verleden – fossiel – of een ver oord: import. Dat maakt het verschil.

Onze aarde slaat die energie weer op in de bodem door CO2 vast te leggen. En laat dat nu hetgeen zijn waar wij als landbouw de redding kunnen zijn. Ja de redding. En niet het probleem. Een gezonde landbouwbodem heeft enorme potentie qua CO2-opslag. Uw huis en de A1 hebben dit trouwens niet, dit zijn de notoire uitstoters.

Laten we het samen doen

Landbouw met minder input: uitdagend maar niet onmogelijk, met een forse plus voor biodiversiteit, klimaat en leefomgeving. Oké, minder opbrengst, maar ook minder emissies. Geef ruimte aan boeren die al op deze weg zijn: minder input dus minder regels. Misschien trekt dit ook de financiers en de consument over de streep, want ook deze hebben een zetje nodig. Laten we het sámen doen. Net als de zon en de plant, de fotosynthese naar energie.

Peter Oosterhof is biologisch melkveehouder in Foxwolde, Drenthe.

 

Vorig artikel‘Iedere koe krijgt bij ons een tweede kans’
Volgend artikelEvenwicht