De drogestofopname van z’n vaarzen ging meteen fors omhoog. Ook heeft hij het idee dat de grasgroei na het maaien sneller opstart. ‘Het gras wordt geknipt in plaats van eraf geslagen en dat merk je’, vertelt melkveehouder Dick de Ruiter.

Sinds een paar weken draait de Lely Exos op zijn bedrijf in Wergea. Het is de eerste Exos in Friesland en zelfs in Noord-Nederland. De Lely Exos is een revolutionair systeem dat vers gras volledig autonoom maait, oogst en aan de koeien voert. Er komt, dankzij gps- en ultrasone technieken, maar ook camera’s voor en achter, geen chauffeur meer aan te pas. De Ruiter heeft een bedrijf met 390 melk- en kalfskoeien en 75 hectare huiskavel. Zijn koeien krijgen dagelijks een TMR-rantsoen voorgeschoteld, maar sinds enkele weken dus ook volop vers gras.

‘Ik heb ook een melkveebedrijf in Denemarken en daar bevalt het zomerstalvoeren erg goed. Hier was met name arbeid de beperkende factor.’ Dat probleem lijkt nu opgelost. De Ruiter is enthousiast en ziet louter voordelen. ‘Vers gras heeft een 10 tot 20% hogere voederwaarde dan ingekuild gras. En de machine is superlicht waardoor we op de trapgevoelige grond hier nu 24/7 van het vroege voorjaar tot heel laat in het najaar vers gras kunnen voeren.’

De Exos maakt 12 rondjes per etmaal en brengt per keer een ton aan vers gras voor het voerhek. De machine kan in dezelfde werkgang van maaien en oogsten ook vloeibare kunstmest of spuiwater toedienen. De Lely Exos draait nu op 15 melkveebedrijven in Nederland, waarvan 13 in Zuidwest-Nederland, één in Friesland en één in de Kop van Noord-Holland. Het systeem is medio 2024 klaar om verkocht te worden en wordt dan in de rode huiskleur op de markt gebracht. Een aanschafprijs heeft Lely nog niet bekend gemaakt. Wel laat het bedrijf weten dat een huiskavel van minimaal 40 hectare en 150 koeien tot aanbeveling strekt.

Vorig artikel‘Er klopt hier iets niet’
Volgend artikelRoy Meijer: ‘Echte uitdaging ligt bij daling aantal boeren’