Je hoopt dan stiekem dat er in de nieuwe regering toch wat mensen zitten met gezond verstand. Maar helaas, de twee nieuwe ministers van landbouw, natuur en stikstof, Henk Staghouwer en Christianne van der Wal, zijn nog erger dan wat er zat. Het is alleen maar afbreken, uitkopen, dreigen met onteigening en negatieve energie uitstorten over een alsmaar kleiner wordende sector. Een sector die desondanks zeldzaam veerkrachtig blijft en met onverminderde energie en onverzettelijkheid blijft komen met veel betere en goedkopere ideeën dan Den Haag zelf.

Bruisende energie

In hemelsnaam Den Haag, waarom niet aansluiten bij al die bruisende energie en innovatieve ideeën die jullie vanuit de landbouwsector op een presenteerblaadje krijgen voorgeschoteld? Ik noem een paar voorbeelden. ‘1.500 kleinschalige groengasinstallaties bij veehouderijen en het stikstof- en klimaatprobleem binnen de energietransitie is opgelost’, betogen twee serieuze bedrijven die actief in de landbouwsector deze week. Dat kost de overheid slecht € 1 miljard in plaats van € 25 miljard voor uitkoop. Mooie bijvangst: de kunstmest kan helemaal weg. Boerenautomatiseerder Lely nodigt de minister uit voor een gesprek over hoe met evenveel koeien en boeren de stikstofuitstoot toch veel verder omlaag kan. De oplossing die Lely daarvoor in huis heeft, is de Lely Sphere. Een circulair stalsysteem dat de stikstofuitstoot met 70 procent reduceert. Wast veel, kost een beetje. Het koeientoilet van Hanskamp Agrotech uit Doetinchem pakt de ammoniakemissiereductie aan bij de bron: onder de staart. De urine komt niet in contact met de mest en dat voorkomt het ontstaan van ammoniak. Tegelijkertijd blijven mest en urine als twee aparte waardevolle meststromen over.

Den Haag wil niet meten en weten

Ik kan zo nog een aantal serieuze innovaties opsommen die de stikstofuitstoot tot praktisch 0 reduceren. De hele wereld kijkt vol jaloezie naar die slimme boeren uit Nederland. Die trap na trap krijgen als de vermeende hoofdschuldige in het stikstofdossier, maar toch elke keer weer met de meest briljante oplossingen komen. Helaas, het landt niet bij deze regering. Net zoals de boodschap uit de sector dat éérst meten óf er een stikstofprobleem is en hoe groot dat stikstofprobleem is, niet landt. Niet omdat ze het niet snappen, maar omdat ze het niet willen. Den Haag wil helemaal niet meten en weten. Dat maakt de vee-afbouw agenda alleen maar lastiger uitvoerbaar. Stikstof is bijzaak. Het is de stok om de hond te slaan. Een middel om tot herinrichting van het landelijk gebied te komen, om grond vrij te maken voor natuur, maar vooral voor infrastructuur en bebouwing. Den Haag moet en zal die € 25 miljard daarom over de balk gooien, terwijl we nu al weten dat de natuur er geen millimeter beter van wordt.

Onteigening dreigt

Terwijl boeren door Van der Wal inmiddels serieus bedreigd worden met onteigening, zogenaamd om de natuur te redden, zijn de autofiles na corona ouderwets groot, mogen de grote industriële vervuilers ongebreideld hun gang blijven gaan en vliegt Nederland de komende maanden voor een paar tientjes weer vrolijk fluitend naar de meest zonnige bestemmingen. Het is om stapelgek van te worden.

Vorig artikelWaar blijft het perspectief voor de blijver?
Volgend artikelMelkprijs vastzetten op 52 cent: wie durft nog?