Melkveehouders die uitbreiden, hebben vaak meer mestopslag nodig terwijl stoppers hun externe mestopslag vaak wel willen slijten. Dat betekent kans op een match. Steeds vaker vinden netsilo’s of mestzakken dan ook een tweede leven.

Het gebeurt meer dan eens in de praktijk: een melkveehouder breidt uit in het aantal dieren en ziet zijn tekort aan mestopslag toenemen. Een compleet nieuwe grote betonnen silo is een forse investering en betekent ook meer extra opslag dan nodig.

Afbreken en opbouwen in beeld

1- Zeil en net worden gedemonteerd nadat de gebruikte silo is gereinigd.

2- Al het zeil en netten worden geordend en verzameld.

3- Alle zeilen, buizen en leidingwerk, herbruikbaar of niet, worden ontmanteld en opgeruimd.

4- Nadat alles gecheckt is, en waar nodig onderdelen zijn vernieuwd, wordt de silo waterpas weer opgebouwd.

5- Zeil en netten worden ‘als nieuw’ aan elkaar gemonteerd.

6- Het opbouwen van de gebruikte silo wordt in dit voorbeeld verzorgd door medewerkers van PAS. Melkveehouders die dat liever zelf doen, kunnen er voor kiezen de opbouw zelf te verzorgen. 

In dat geval kan gekeken worden naar een gebruikte mestopslag. Met het toenemende aantal stoppers en uitbreiders, komen er namelijk steeds meer hiervan op de markt. En zeker niet louter afdankertjes, maar silo’s die nog in prima staat zijn voor hergebruik.

1
2
3

Grondige reiniging

Jaap Veenstra van PAS Mestopslagsystemen merkt het ook: ‘De uitruil van gebruikte mestsilo’s komt steeds vaker voor. Bij mestzakken en netsilo’s is het vaak goed mogelijk, mits ze nog in goede staat zijn. Tot 2.000 kuub aan grootte van de opslag is dit prima te doen.’
Als een melkveehouder zijn mestzak of netsilo van de hand wil doen, wordt eerst de staat hiervan gecontroleerd. Is dat in orde en koopt PAS de opslag, dan wordt eerst alles grondig gereinigd. ‘Anders is er voor onze mensen niet in te werken en voor het transport is alle vuil ook ballast dat het te zwaar maakt’, licht Veenstra toe. Daarna wordt de silo en alle bijbehoren volledig afgebroken en opgeruimd. Vervolgens worden de nodige reparaties uitgevoerd zodat de gebruikte silo weer als nieuw is. ‘Dat moet ook want hij moet eerst ook worden goedgekeurd. Bij zo’n keuring wordt onder andere gecontroleerd of de opslag 100% lekdicht is en alle draaibare delen bij bijvoorbeeld de invoer goed functioneren’, vertelt Veenstra. ‘Buizen en leidingwerk moeten we vaak compleet vernieuwen. Desalniettemin kan de koper bij aanschaf van een gebruikte silo ten opzichte van de nieuwprijs al snel 25 tot 50% besparen.’

4
5
6
Vorig artikel‘Brand bij de dieren, daar moet ik niet aan denken’
Volgend artikel‘Wij doen nog een beetje aan ouderwetse fokkerij’