Royal FrieslandCampina (RFC) heeft dit jaar duidelijk moeite om een positief bedrijfsresultaat te behalen en daarmee een prestatietoeslag uit te keren. Winstdalingen door corona en forse reorganisatiekosten drukken zwaar op de onderneming.

RFC kondigde vandaag aan circa 1.000 banen van de 10.750 in Nederland, België en Duitsland te laten verdwijnen in 2020 en 2021. Die daling van bijna 10% van de personeelsbezetting brengt op korte termijn € 150 tot € 175 miljoen aan reorganisatiekosten met zich mee. Het grootste deel hiervan zal over 2020, het lopende boekjaar, worden afgeboekt. De rest volgt in 2021.

Het resultaat van RFC staat de komst van corona in het voorjaar al sterk onder druk. Het 1e kwartaal van 2020 pluste de onderneming nog, maar de halfjaarcijfers waren al beduidend minder positief als een jaar eerder. Die negatieve winstgevendheid is tot nu toe doorgezet. Dat scheelt opgeteld zeker tientallen miljoenen aan winst, maar mogelijk ook meer dan 100 miljoen euro’s.

Vorig jaar bedroeg de totale winst van de onderneming € 278 miljoen. In 2018 was dat € 203 miljoen. Tel de circa 100 miljoen aan reorganisatiekosten over 2020 bij de winstdaling van circa € 100 miljoen of meer op en iedereen kan uitrekenen dat RFC moeite zal hebben zwarte cijfers te schrijven over 2020.
CEO Hein Schumacher en CFO Jaska de Bakker wilden over de verwachte prestatietoeslag in een ingelaste persverklaring geen concrete uitspraken doen en stelden louter ‘dat het best lastig zal worden’.

Verschillende redenen

Het harde gelag voor RFC heeft volgens Schumacher vier redenen.
1) Het wegvallen van Hongkong als winstgevend doorgeefluik richting China. In februari 2019 reeds als gevolg van politieke onrusten en nu vooral door corona-gerelateerde maatregelen en restricties.
2) Het wegvallen van veel marge uit de food-service afdeling. Concreet: horeca en aanverwante bedrijven doen véel minder handel en kopen als gevolg daarvan minder zuivel in.
3) De lage olieprijs. Vooral in Nigeria doet dat RFC pijn. Daar moet de onderneming zich zelfs sterk indekken voor verder verliezen door devaluatie van de Nigeriaanse valuta.
4) De opbrengsten van basiszuivel staan al langere tijd onder druk.

Geen bonus voor top

Om reden van de heftigheid van de huidige ingrepen, besloot het management om af te zien van de eigen lange termijn bonusuitkering voor 2020. Hoeveel kosten RFC hiermee ‘bespaard’ blijft, lichtte Schumacher desgevraagd niet toe.

Vorig artikelVeelkoppig stikstofmonster drijft boer tot wanhoop
Volgend artikelEen sector onder zware druk