De meeste Nederlandse melkveehouders kennen het bedrijf Koepon van een melkvee-locatie in het Groningse Garnwerd. Maar ook in het voormalig Oost-Duitsland heeft Koepon, alias Kuhpon, een bedrijf verdeeld over verschillende locaties. Op één plek is de akkerbouwtak voor 2.000 hectare gesitueerd, een ander locatie is er voor 3.500 schapen en op een plek worden stiertjes gemest; afkomstig van twee andere locaties waar 520 en 480 Jerseys worden gemolken.

In het dorpje Brüel lopen 480 Jerseys in een nieuwe stal bij acht Lely-melkrobots. Deze staan opgesteld in het midden van de stal en verdeeld de stal in twee delen waarbij aan elke kant vier melkrobots staan. In de boxen liggen koematrassen en loopt bij elke ligbox een buis naar beneden waar, met behulp van een stro-hakselaar achterin de stal, automatisch gehakseld stro voorin wordt geleegd in elke box.

Mestzuigrobots maakt de vloeren schoon.

‘Ik wilde niet dat we met machines de dichte rubberen vloer op hoefden, daarom hebben we dit automatische instrooisysteem laten plaatsen’, vertelt bedrijfsleider Dinand Kippers.

De vloeren worden met mestzuigrobots schoon gehouden. Deze verwijdert de mest om dat vervolgens bij z’n laadstation in een afvoerput te dumpen. ‘Dit systeem werkt aan de ene kant van de stal feilloos, terwijl we aan de andere kant al een paar keer hebben gehad dat de mestzuigrobot verstopt raakte’, zegt Kippers die de stal in mei 2021 in gebruik nam.

Alle Jerseys worden gehouden onder biologische regels. Dat betekent dat ze ook verplicht weidegang krijgen aangeboden. ‘Dat lukt heel goed’, stelt Kippers. De melkproductie ligt in de stal met de melkrobots op gemiddeld 23 kilo per koe per dag en op de andere locatie op 20 kilo met 6,20% vet en 4,30% eiwit. Op deze locatie worden de koeien tweemaal daags in een carrousel gemolken.

‘Wij hebben 2.000 hectare grond beschikbaar voor voederwinning van de koeien. In plaats van een mestoverschot kampen we hier met een mesttekort’, schets Kippers. ‘De teelt van luzerne en gras/klaver lossen dat probleem deels op, maar uitdagend is het wel.’

 

Beide Koepon-locaties met Jerseys behoren tot de bedrijven die bezocht worden tijdens de Melk van het Noorden studietour, welke gepland staat van 9 tot en met 11 maart 2022.
Dinand Kippers vertelt dan meer over de uitdagingen en kansen die Oost-Duitsland biedt voor melkveehouders.
Klik hier voor meer informatie over deze studiereis.
En neem alvast een klein kijkje in één van de Koepon-stallen met Jerseys via deze film.

 

Vorig artikelSpanning yn it lân fan boerenbestjoerders
Volgend artikelWat is eins ‘Natoerinclusieve Kringloop lânbou’ ?